SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

alt we krwi

  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10079 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • [...] D, Berman N, Chen X, Yarasheski KE, Magliano L, Dzekov C, Dzekov J, Bross R, Phillips J, Sinha-Hikim I, Shen R, Storer TW 2001 Testosterone dose-response relation-ships in healthy young men. Am J Physiol Endocrinol Metab 281:E1172–E1181 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8150 Data: 2018-05-26 09:00:02
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8806 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • 8 suplementów dla zawodnika MMA

    Artykuł
    Suplementy

    Wykorzystanie odpowiedniej suplementacji w treningu MMA jest dość sporym wyzwaniem. Jest to zupełnie inny charakter wysiłku, niż ten, który zazwyczaj wykonują bywalcy siłowni, a fighter musi mieć zapewnione odpowiednie warunki regeneracyjne, jak i suplementy powinny wykazywać pewną funkcjonalność w swoim działaniu. Kreatyna Klasyczny suplement, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16334 Data: 2018-05-27 10:45:55
  • Czy jedzenie wieczorem i w nocy tuczy?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] influences weight loss of overweight and obese women” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23512957 4.Amber W. Kinsey1 and Michael J. Ormsbee “The Health Impact of Nighttime Eating: Old and New Perspectives” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/ 5.Keim NL1, Van Loan MD, Horn WF, Barbieri TF, Mayclin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7726 Data: 2018-05-29 08:01:17
  • Przyczyny otyłości, dlaczego tyjemy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Biermasz NR, Lammers GJ, van Kralingen KW, Corssmit EP, Romijn JA “A single night of partial sleep deprivation induces insulin resistance in multiple metabolic pathways in healthy subjects.” J Clin Endocrinol Metab. 2010 Jun;95(6):2963-8. doi: 10.1210/jc.2009-2430. Epub 2010 Apr 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20371664 Agnieszka Zwolak1, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7242 Data: 2018-06-01 09:27:58
  • Wykorzystanie rollera piankowego w sporcie zazwyczaj powiązane jest z działaniem uciskowym, które ma na celu uwalnianie mięśniowo-powięziowe, co w konsekwencji powoduje rozluźnienie napiętych mięśni. Jednak okazuje się, że tego typu nacisk przynosi również pozytywne następstwa dla naczyń krwionośnych dbając o ich zdrowotną kondycję. Badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1085 Data: 2018-06-02 07:17:28
  • Wykorzystanie suplementacji magnezem niesie za sobą potencjalne korzyści dla układu nerwowego, ale i nie tylko. Jak wykazali naukowcy z Mexico City, wysokie stężenie magnezu we krwi chroni przed stwardnieniem tętnic, wysokim ciśnieniem krwi, a nawet działa prewencyjnie w przypadku cukrzycy. Badanie Naukowcy przebadali 1276 Meksykanów w wieku od 30 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1596 Data: 2018-06-03 10:43:21
  • Chcesz szybciej schudnąć? Jedz ryby!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3566 Data: 2018-06-08 10:55:02
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5135 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • Artykuł tego typu niedawno ukazał się na łamach generationiron.com Autorzy narzekają, iż zawodowcy nie mówią prawdy swoim fanom. Zgadza się. Na wielu stronach w sieci sugeruje się, iż możliwa jest niemal dowolna przemiana sylwetki tylko musisz tego bardzo chcieć, ciężko pracować, odpowiednio trenować, odżywiać się i spać. To niemożliwe. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14711 Data: 2018-06-10 11:15:40
  • [...] 10.Seiler S1. “What is best practice for training intensity and duration distribution in endurance athletes?” 11.T. P. Gunnarsson, J. Bangsbo “The 10-20-30 training concept improves performance and health profile in moderately trained runners https://www.physiology.org/doi/abs/10.1152/japplphysiol.00334.2012#  

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13027 Data: 2018-06-11 12:17:58
  • Wydawać by się mogło, że ilość protein zawartych w mięsie jest ilością stałą i niezależnie od sposobu rozdrobnienia w jamie ustnej jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1478 Data: 2018-06-12 14:32:59
  • [...] nich niedobory. Ponadto witaminy (i inne przeciwutleniacze) są w małym stopniu związane z chorobami serca i nowotworami. Jest odwrotnie, niż głosi się na stronach „medycyny alternatywnej”! Raczej wykazywano, że to nie niedobór, ale nadmiar np. antyoksydantów jest szkodliwy dla zdrowia i sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i ogólnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4984 Data: 2018-06-16 11:01:47
  • Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4002 Data: 2018-06-23 11:12:44
  • Cztery mity dotyczące słodzików

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Fluxes in Rat Pancreatic Islets. Ingestion of Diet Soda Before a Glucose Load Augments Glucagon-Like Peptide-1 Secretion. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Acute bilateral blindness caused by accidental methanol intoxication during fire "eating". Blood methanol concentrations in normal adult subjects [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4469 Data: 2018-06-26 11:54:20
  • Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9699 Data: 2018-06-29 11:20:54
  • Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4484 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • 7 przykazań stosowania węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8280 Data: 2018-07-02 13:47:04
  • Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7667 Data: 2018-07-06 12:04:47